Hat évvel ezelőtt, 2016 júliusában hagyomány teremtődött: először rendezték meg Fülei Balázs ötlete nyomán és művészeti vezetésével az 1. Echo Nyári Akadémiát. Nem csak itthonról, de külföldről is több fiatal zenész jelentkezett, köztük egy indiai zongorista, aki néhány hónappal korábban Mumbaiban hallotta Fülei Balázs egy koncertjét – az indiai fiú akkor járt először nem csupán Magyarországon, de Európában. Vannak visszatérő résztvevők és olyan muzsikus is, aki mind a hat alkalommal részt vett a nyári akadémián.

A Károlyi kastély tágas termeiben az elmúlt hat év folyamán kialakult a „menetrend”: minden nap reggeltől kora délutánig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak, ami egy fiatal zenésznek inspiráló kaland. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat. Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek.

‍NYOLCSZEMKÖZT MENDELSSOHNNAL

kurzus nyitóhangversenyén – július 17-én Kováts Péter, Varga István, és Fülei Balázs Felix Mendelssohn-Bartholdy alakját idézi fel. A komponistát kortársai megnyerő modorúnak, szeretetre méltónak, és végtelenül jóindulatúnak írják le, akinek leveleiből is sugárzik a derű és az alapvetően kiegyensúlyozott lelkivilág. Családtagjainak szánt, igen szellemes beszámolóiból a Kossuth díjas Blaskó Péter olvas fel a koncerten megszólaló két zongoratrió egyes tételei között. A két darab pedig, amit a közönség ezen az estén hallhat: a d-moll trió, ami a muzsikus különösen boldog, fiatal házas időszakában született, és a c-moll trió, ami másfél éves kisfia, Felix súlyos betegségéhez és szerencsés felgyógyulásához kapcsolódik.

‍KVARTETT AZ IDŐK VÉGEZETÉRE

Július 22-én egy zenei különlegesség, egy viszonylag ritkán hallható darab hangzik el a kastélyban: Messiaen Kvartett az idők végezetére című darabját a nyári akadémia három tanára az erre a koncertre vendégként érkező Rumy Balázs klarinétművésszel játssza.

Olivier Messiaen visszaemlékezései szerint soha nem hallgatták még művét olyan odaadó figyelemmel és megértéssel, mint azon a nyomorúságos, havas éjszakán. A helyszín a Görtlitz melletti hadifogoly gyűjtőtábor, az időpont 1941. január 15. Négy francia hadifogoly – civilben muzsikus – barátsága, tehetsége, és hite az, ami lehetővé teszi, hogy egyikük, Olivier Messiaen a táborban elkészült darabját bemutassák társaiknak a nagy nehézségek árán beszerzett, ütött-kopott, részben sérült hangszereken. A zongoránál a szerző ül, Henri Akoka játszik a klarinéton, Étienne Pasquier csellózik, Jean Le Boulaire hegedül, és először szólal meg a Kvartett az idők végezetére.

‍AZ ECHO VENDÉGELŐADÓI

Július 19-én az Oláh Kálmán Jr. Quartet koncertezik a kastélyban.

A kvartett, amely egy éve működik rendszeresen, több budapesti jazzklubban fellépett már. Első jelentősebb bemutatkozásukra 2014-ben a Művészetek Palotája 10. jubileumi koncertsorozatán került sor. Oláh Kálmán Jr. először édesapja nyomdakain haladt, zongorázni tanult, és tizenkét évesen kezdett el szaxofonozni.

Július 20-án rendezik meg a friss Bartók-Pásztory díjas zeneszerző-orgonaművész, Virágh András Gábor szerzői estjét. A koncerten öt darab hangzik el a szerzőtől, az előadók Seleljo Erzsébet szaxofonművész, Somogyi Júlia fuvolaművész, valamint Seleljo Irén és Nagy Míra zongoraművészek lesznek.

Július 21-én lép színpadra Fanfara Complexa. Az együttes táncházi zenekarként kezdte 2002-ben, és azóta is nagy lelkesedéssel képviseli a hazai színtéren a moldvai csángó, román, és cigány dallamokon alapuló ritmusos tánczenét, amely a balkáni hangulatot is megidézi. Az autentikus moldvai csángó zenét új stílusú román dallamokkal, valamint szerb, bolgár, török, zsidó folklórhagyománnyal egészítik ki, a szaxofonokkal, harmonikával, kobozzal, és dobbal előadott hangszeres zene a legősibb funkciónak megfelelően igazi talpalávaló.

A kortárszenei, jazz, és népzenei koncertek után az érdeklődők pódiumbeszélgetésen vehetnek részt a fellépőkkel.

‍KÁVÉKONCERTEK

A kávékoncertek 2017-ben indultak.  Három napon keresztül – július 20-án, 21-én, és 22-én – a délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzuson résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja.

A nyári akadémia zárókoncertjét július 23-án este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

Fülei Balázs elképzelése szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Hagyományszámba megy már, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon – idén a Fülei Pince készül borbemutatóval és látványkonyhával, Nádasdy Fanni énekel, közreműködik Csenki-Túri Luca hegedűn, Csenki Zalán kobozon – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik: július 21-én délután Széll Rita táncpedagógus a historikus táncokról tart kurzust, amelyen mindenki a saját hangszerével vehet részt.

Az Echo Nyári Akadémia minden programja nyilvános, egész héten át szeretettel várják az érdeklődőket.

A koncertek plákatja megtekinhető itt. >>>

Információ: www.echosummeracademy.hu,

Jegyfoglalás: tickets@echosummeracademy.hu