Egy kis tó, hidak, sétányok, és százévesnél is idősebb fák alkotják azt a parkot, amelyben a fehérvárcsurgói Károlyi kastély áll. A klasszicista stílusú épületegyüttes Ybl Miklós és Heinrich Koch tervei alapján készült, és 1834-ben került Károlyi György gróf, a Magyar Tudományos Akadémia egyik alapító tagjának tulajdonába.

Ebben a kastélyban, ahol mindig is nagy becsben tartották és támogatták a kultúrát, 2016 nyarán befogadtak egy új kezdeményezést: az ECHO Nyári Akadémiát, amit a Liszt díjas zongoraművész Fülei Balázs ötlete nyomán és művészeti vezetésével rendeztek. Ebből az első kurzusból hagyomány született, és idén már a nyolcadik alkalommal jönnek a kastélyba a fiatal hegedűsök, csellisták és zongoristák a világ minden pontjáról.

A kurzus menetrendje már kialakult az utóbbi hét évben: délelőttönként Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán teremben tanít. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak, ami egy fiatal zenésznek inspiráló kaland. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat. Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek, jegyet venni a helyszínen is lehet.

Információk >>>

Jegyfoglalás: tickets@echosummeracademy.hu >>>

NYITÓKONCERT AZ AUER TRIÓVAL

Spectrum of Trio” címmel július 9-én rendezik az idei Echo Nyári Akadémia nyitókoncertjét, ahova a Kováts Péter, Varga István, és Fülei Balázs alkotta Auer Trió különleges műsort állított össze. Az első részben a Mozartnál és Haydnnál is tanult, elsősorban zongoravirtuózként ismert Johann Nepomuk Hummel, a méltatlanul ritkán játszott, nagyszerű spanyol szerző, Joaquin Turina, valamint az ő kortársa, a szintén a 19. század végén született cseh komponista, Bohuslav Martinů triói szólalnak meg. A koncert második részében egy igen ismert darab, Antonin Dvořák g-moll triója hangzik el, amit egy személyes tragédia ihletett: 1875 nyarán, születése után mindössze két nappal meghalt a házaspár kislánya, Josefa. A biográfusok szerint ez a fájdalom hívta életre négy hónappal később a g-moll triót.

SCHUBERT-EST

Július 11-én este a Pisztrángötös idézi fel Franz Schubert alakját. A pisztráng című vers egyébként – ami először egy dal, majd a kvintett megírására inspirálta Schubertet – meglehetősen rideg helyen született: 1780 körül, a börtönként működő Hohenasperg erőd egyik cellájában, ahová írója, Christian Friedrich Daniel Schubart azért került, mert kritizálta Németország abszolutista berendezkedését. A különös előtörténetű Pisztrángötöst ezen az estén Varga Oskar, Szűcs Boglárka, Varga István, Varga Viktor, és Fülei Balázs szólaltatja meg.

Christian Friedrich Daniel Schubart, a költő

Franz Schubert Gustav Klimt képén

BACH-EST

Július 12-én már délután elkezdődik Bach megidézése: Fazekas Gergely zenetörténész fog mesélni az esti koncerten hallható darabokról. A programban Bach fuvolára, hegedűre, és viola da gambára írt művei szerepelnek, valamint a Triószonáta a Musikalisches Opferből. Ha pedig trió, akkor miért játssza mégis négy művész, Bánki Berta fuvolán, Langer Ágnes hegedűn, Varga István csellón, és Fülei Balázs zongorán? Azért, mert bár a darabban három szólam van, a csembaló mély regisztere olyan gyenge, hogy egy régen kialakult szokás szerint ezt megerősítik a csellóval.

BEETHOVEN-EST

Beethoven három utolsó szonátáját hallhatják az érdeklődők július 14-én, Fülei Balázs koncertjén. A darabok történetéről tudjuk, hogy a szerző 1820-ban állapodott meg berlini kiadójával három zongoraszonáta megírásáról. Az Euphrosine Kunigunde Brentanonak ajánlott E-dúr szonátával hamar el is készült, de ezután gyakran betegeskedett vagy más művek kötötték le. 1821 tavaszán néhány hét türelmet kért a kiadótól, de igazság szerint akkor még hozzá se kezdett a munkához. A kiadó csak egy évvel később kapta meg végre az Asz-dúr és c-moll szonátát, ami után Beethoven nem írt több szonátát. Innentől kezdve más műfajoknak adta át magát, ezt a fejezetet lezárta.

VIZELI MÁTÉ ÉS A KÜKÜLLŐ BANDA

A klasszikus zenei programok közepette július 13-án lesz egy „népzenei sziget” is: Vizeli Máté és a Küküllő Banda vezeti körbe a közönséget a Kárpát-medencei népzenék kincsei között, és akinek közben táncolni is kedve támad, koncert után bekapcsolódhat a Csatai László „Csidu” vezette táncházba.

KÁVÉKONCERTEK

Idén két alkalommal várják az érdeklődőket a Kávékoncertre, július 13-án és 14-én délután 3 órára. A program ingyenes.

ZÁRÓKONCERT

Július 15-én rendezik meg az Echo Nyári Akadémia zárókoncertjét, ahol a kurzus résztvevői és tanárai egyaránt színpadra lépnek. Mivel nem csak a koncertek, de a zeneórák is nyilvánosak, szeretettel hívjuk azokat is, akik csak bekukkantanának a kulisszák mögé. Július 9 -15 között tehát mindenkit vár a 8. Echo Nyári Akadémia a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban.